TPMS

TPMS – två grundtyper

TPMS står för Tyre Pressure Monitoring System och är ett system som blir allt vanligare i nya bilar. TPMS är ett däcklufttrycksövervakningssystem som sänder information om lufttrycket i däcken till föraren under körning.

– Indirekt TPMS som mäter skillnader i rotationshastighet mellan de olika hjulen, vilket görs genom ABS-systemet. Indikerar med en symbol om lufttrycket sjunker.

– Direkt TPMS som mäter lufttrycket i alla däck via sensorer i varje hjul. Visar det aktuella lufttrycket i däcken och indikerar med en symbol vilket däck som tappat lufttrycket. Det direkta systemet kommer sannolikt bli det vanligaste.

  • Mindre bränsleförbrukning
  • Mindre CO² utsläpp
  • Mindre däckslitage
  • Kortare bromssträcka
  • Lägre risk för vattenplaning

TPMS regelverk

Direktivet om TPMS kommer från EU och trädde i kraft 1 november 2012 och gäller alla nya europeiska bilmodeller. Från och med november 2014 skall alla nya nytillverkade bilar ha TPMS-systemet. Reglerna gäller för personbilar med en totalvikt på höst 3500 kg avsedda för persontransporter med max nio sittplatser (fordonskategori M1).

Direktivet är ett led i att få ner utsläppen från trafiken och samtidigt spara pengar för den enskilde föraren i minskat däckslitage och lägre bränsleförbrukning tack vare rätt lufttryck i däcken.

Vår verkstad är utrustad med rätt verktyg och kompetens för att serva våra kunder på ett effektivt sätt vad gäller underhåll och reservdelar till det nya TPMS-systemet.

Hör gärna av dig till oss om du har några frågor.