Lufttryck

Rätt lufttryck innebär ökad säkerhet

Vi rekommenderar dig att kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Detta ska göras när däcken är kalla. Vilket ringtryck du ska ha kan du få besked om hos din närmaste Däckteamverkstad, i bilens instruktionsbok eller kanske t.o.m. på insidan av tanklocket.

Rätt lufttryck – spara pengar

För optimalt väggrepp och ekonomisk körning med avseende på bränsleförbrukningen är det viktigt att alltid köra med rätt lufttryck i däcken, gärna 10-15% högre än det lägre standarddäcktrycket som anges i instruktionsboken.

Det finns även ett så kallat högre tryck som anges i instruktionsboken. Det Det finns dock inget att vinna på att överskrida detta tryck. Höjer man trycket för mycket försämras väggreppet, däcken slits snabbare och bilen känns stötig och hård på vägen.

Om du kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck minskar du däckens livslängd med upp till 20 procent. Än värre, är däcktrycket bara 70 procent av det rekommenderade värdet, är risken stor att däckets livslängd halveras. Dessutom kan en bil med för lågt lufttryck bli svårhanterlig i en undanmanöver samtidigt som bränsleförbrukningen skjuter i höjden.