TPMS
TVÅ GRUNDTYPER

TPMS står för Tyre Pressure Monitoring System och är ett system som blir allt vanligare i nya bilar. TPMS är ett däcklufttrycksövervakningssystem som sänder information om lufttrycket i däcken till föraren under körning.

Indirekt TPMS som mäter skillnader i rotationshastighet mellan de olika hjulen, vilket görs genom ABS-systemet. Indikerar med en symbol om lufttrycket sjunker.

Direkt TPMS som mäter lufttrycket i alla däck via sensorer i varje hjul. Visar det aktuella lufttrycket i däcken och indikerar med en symbol vilket däck som tappat lufttrycket. Det direkta systemet kommer sannolikt bli det vanligaste.

TPMS
REGELVERK

Direktivet om TPMS kommer från EU och trädde i kraft 1 november 2012 och gäller alla nya europeiska bilmodeller. Från och med november 2014 skall alla nya nytillverkade bilar ha TPMS-systemet. Reglerna gäller för personbilar med en totalvikt på höst 3500 kg avsedda för persontransporter med max nio sittplatser (fordonskategori M1).

Direktivet är ett led i att få ner utsläppen från trafiken och samtidigt spara pengar för den enskilde föraren i minskat däckslitage och lägre bränsleförbrukning tack vare rätt lufttryck i däcken.

Alla Däckteamverkstäder har utrustats med rätt verktyg och kompetens för att serva våra kunder på ett effektivt sätt vad gäller underhåll och reservdelar till det nya TPMS-systemet.

Hör gärna av dig till din närmaste verkstad om du har några frågor.

  • Mindre bränsleförbrukning.

  • Mindre CO² utsläpp.

  • Mindre däckslitage.

  • Kortare bromssträcka.

  • Lägre risk för vattenplaning.